ZGRADE FRENKA GERIJA

enterijer-arhitektura-frenk-geri-01 (99)

Ove zgrade arhitekte Frenka Gerija zapravo postoje i izgledaju kao da su zašle iz nekog filma naučne fantastike.

U svetu arhitekture, ranih 60-ih godina dolazi jaka oluja iz pravca Kanade i SAD-a. Bila je to moćna kulturna sila, koja se probijala kroz ustaljene, konvencionalne norme arhitekture poput tornada, ali tornado koji je ne samo da je uništio stare i dosadne već i stvorio nove građevine. Ovaj tornado po imenu Frenk Geri rođen je 1929. godine u Americi gde je i započeo svoj posao.

Iznenađujuće, to je bila prvo linija nameštaja, ali bio je to samo početak.

Nakon što je uštedeo dovoljno novca, počeo je da transformiše sopstveni dom, stvarajući tako sebi ime. Ono što je usledilo, su postepeni koraci postajanja žive ikone arhitekture, koja je preoblikovala mnoge urbane krajolike i čak stvorila ekonomski fenomen.

Njegove građevine su zahvaljujući svojoj smelosti postale ikonične strukture i predstavlju svetski poznate atrakcije. Neke od najpoznatijih građevina Frenka Gerija su Muzej „Gugenhajm“ u Bilbaou, u Španiji, koncertna dvorana „Volt Dizni“ u centru Los Anđelesa, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, „Vonc“ centar za molekularne studije Univerziteta Sinsinati, muzej pop kulture u Sijetlu, „Novi svetski centar“ u Majami biču, “Plešuća kuća“ u Pragu i mnoge druge.

Kombinovali smo neke od njegovih najpoznatijih zgrada koje su definisale eru inovativnog dizajna.

N.V.T.

izvor Bored Panda

Related Posts